Папа Франциск благодари на унгарците, че са приели украински бежанци, и

...
Папа Франциск благодари на унгарците, че са приели украински бежанци, и
Коментари Харесай

Папата призова Унгария да прояви милосърдие към всички бежанци

Папа  Франциск благодари на унгарците , че са приели украински бежанци, и ги прикани да оказват помощ на всички нуждаещи се, като акцентира на културата на състрадание в страна, в която министър-председателят оправдава твърдата антиимиграционна политика със страхове, че миграцията заплашва християнската просвета на Европа, заяви АП.
Прочетете още
През втория ден от визитата си в Унгария Франциск се срещна с бежанци и небогати хора в църквата " Света Елизабет ", наречена на унгарска принцеса,  която се отказала от благосъстоянието си , с цел да се посвети на бедните като последователка на съименника на папата, свети Франциск от Асизи.

Сред бежанците има и такива, които са избягали в Унгария от прилежаща Украйна, търсейки избавление от войната в Русия.

Веднага след това  Франциск се срещна с представителя на Руската православна черква в Унгария , митрополит Иларион. Ватиканът заяви, че 20-минутната среща в посолството на Светия трон в Будапеща е била " сърдечна ".

Подкрепата на Руската черква за войната на Кремъл попречи на папската среща с патриарх Кирил, глава на Руската православна черква и съдружник на съветския президент Владимир Путин.  Франциск и Кирил имаха среща през 2016 година в Куба , която означи първата среща сред папа и източноправославен водач от епохи насам.

В речта си в белокаменната черква " Света Елизабет " в Будапеща Франциск напомни, че Евангелието учи християните да демонстрират обич и съчувствие към всички, изключително към тези, които изпитват беднотия и болежка, и " даже към тези, които не са вярващи ".

" Любовта, която Исус ни дава и ни заповядва да практикуваме,  може да ни помогне да изкореним злото на безразличието и егоизма от обществото , от нашите градове и местата, където живеем - безразличието е чума - и да възродим вярата за един нов, по-справедлив и приятелски свят, в който всички могат да се усещат като вкъщи си ", сподели той.

Националистическото държавно управление на Унгария организира твърда антиимиграционна политика и отхвърля да одобри доста претенденти за леговище, които се пробват да влязат в страната през южната ѝ граница, което води до продължителни правни разногласия с Европейския съюз.

Консервативният министър председател популист Виктор Орбан съобщи, че миграцията заплашва да размени християнската просвета на Европа. Орбан, който заема поста от 2010 година насам, неведнъж е провел предизборни акции, в които е  изтъквал заканите , които съгласно него мигрантите и бежанците съставляват за унгарците.

Докато държавното управление на Орбан поредно отхвърля търсещите леговище от Близкия изток и Африка, към 2,5 милиона украинци, бягащи от войната в страната си, намират отворени порти.  Около 35 000 от бежанците остават  в Унгария и са се записали за краткотрайна протекция там, по данни на Организация на обединените нации.

Въпреки това паричната помощ за украинските бежанци е нищожна. По-малко украинци са избрали да останат в Унгария, в сравнение с в която и да е друга страна в Източна Европа като се изключи Беларус.

Един от тези, които са избрали да останат, е Олеся Мисиац, здравна сестра, която е работила в киевската болница COVID-19, когато е избягала с майка си и двете си дъщери на 24 февруари предходната година. Първоначално тя отпътува за Нидерландия, само че високите разноски я принуждават да се реалокира в Унгария, където споделя, че си е намерила квартира и е родила третата си щерка, Мила, която е била на пейките в събота дружно с майка си и сестра си.

" Тук е безвредно ", споделя Мисиац за новия си живот. Тя сподели, че се надява един ден да се върне в Киев, само че към този момент тя и децата ѝ се приспособяват. " Искам да се върна вкъщи. Там е моят живот, това беше моят живот ", сподели тя. " Но войната промени живота ми ".

На пейките имаше очевидно малко цветнокожи хора. Сред тях беше художникът и режисьор Абузар Солтани, емигрант от Иран, който е прекарал 553 дни в една от директните зони на Унгария дружно с 10-годишния си наследник Армин, откакто през 2018 година унгарските управляващи са отхвърлили молбите им за леговище.

По-късно Солтани споделя за 18-те месеца, прекарани в контейнерни приюти, че са се чувствали като " рибки в аквариум ". Когато с решение на Европейския съд директните зони бяха затворени,  Солтани избра да остане в Унгария, където живее и до момента .

Франциск похвали Католическата черква в Унгария за това, че е предоставила помощ на хората, бягащи от войната, и прикани да продължи да демонстрира състрадание към всички, които се нуждаят от помощ. Той изслуша описа на членове на украинско семейство, които са избягали от съветската инвазия и са пътували дни наред, с цел да стигнат до Унгария, откакто през май предходната година  ракети са обстрелвали родния им град Днепър .

Олег Яковлев сподели, че е решил да докара брачната половинка си и петте си деца в Унгария, тъй като преди години е работил тук като готвач и си спомня, че е бил добре признат.

" За нас и нашите деца Унгария е началото на нов живот, на нова опция ", сподели Яковлев на Франциск, до момента в който двете му най-големи деца свиреха аржентинско танго на акордеон и саксофон за аржентинския папа. " Тук бяхме посрещнати и намерихме нов дом . "

В края на събитието група от маджарски ромски музиканти изсвири серенада на понтифика, с което провокира бурните аплодисменти и възгласи на публиката, а  Франциск им подвигна палец .

Франциск стартира съботния си ден с посещаване на деца със зрителни и физически увреждания. Следобед той има първото си огромно обществено събитие в Унгария - юношески протест на спортния стадион в града.

Той възнамерява да приключи визитата си с меса навън в неделя и тирада в Католическия университет " Пазмани Петер " в Будапеща.

При идването си в Унгария в петък Франциск призова  Европа да откри още веднъж основополагащите си полезности  на мирното единение, като осъди ескалацията на насилието във войната на Русия в прилежаща Украйна.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР